המחירים הנדל"ן ממשיכים לעלות
כל מי שעקב בשנה האחרונה בדאגה אחר מצב מחירי הנדל"ן, נוכח לדעת שמדובר בעלייה דרסטית של 15.2%, אחת העליות היותר משמעותיות מאז שנת 2010! אז נכון שהמדינה הכריזה שהיא מתכוונת ממש בקרוב להעניק מענה בדמות שינויים במיסוי הנדל"ן, אך עתה כאשר הממשלה שוב עוברת טלטלה, אין זה סביר להניח שדווקא עכשיו ההבטחות ייושמו, אלא יותר סביר ששוב נידרש לעמוד מהצד ולצפות כיצד התחום שיקר עבור כולנו נזנח ונשאר פרוץ. מהן המשמעויות ומי מוזמן להרוויח מכך? ניגשנו לבדוק!
כשהאופוזיציה בתמונה אין מקום להרבה תקווה
תמונת המצב היא כזו שהממשלה איבדה את הרוב שלה. מכאן שאם ניגש לבחון מה ההיסטוריה הפוליטית מלמדת, נסיק שלעולם אין להסתמך על הסיוע של האופוזיציה בהעברת וקידום תכניות שנולדו במתחם הקואליציוני, כך שאם כבר הייתה תקווה בשל התוכניות של משרד השיכון, משרד הפנים ומשרד האוצר, הרי שלאור המצב הפוליטי אותה תקווה אט אט התעממה.
עלייה בתשומות הבנייה
המפה הפוליטית אינה מסייעת למתן את עליית המחירים ובמקביל תשומות הבנייה מעוררות סערה לא קטנה – נמצאות במגמת עלייה לאורך תקופה, ואם נדייק, נציין שמדובר בעלייה של 6.6% בשנה האחרונה. אי לכך מי שבונה על המשך עליית מחירים עתיד לצאת מנצח. מכאן שאם חושבים לרכוש נכס לטובת השקעות נדל"ן, בהחלט מדובר בהזדמנות שראוי לתפוס בשתי הידיים, אך אם נחזור אל רוב העם, נמצא שלא מעט זוגות עומדים מול קושי משמעותי להגשים חלום – לעבור משכירות לרכישת דירה, עובדה שבאופן עקיף משרתת בעלי נכסים (מאפשרת להעלות מחירים).
הצצה למחירי הדירות
מבקשים הצצה למחירי הדירות? ובכן השוואה מעמיקה מעלה שרק בשנה האחרונה מחירי הדירות עלו באופן ניכר בכל רחבי הארץ. עלייה של 2.4% במרכז הארץ, של 1.6% בצפון הארץ, של 1.5% בדרום הארץ, ואילו במדינת ת"א נרשמה העלייה הכי נמוכה – רק של 1.3%. עם זאת, אם נבחן מה קרה למחירי הדירות החדשות בשנה האחרונה, נמצא עליית מחירים הרבה יותר משמעותית, עלייה כללית של 17.8% בשנה!
עמידה במקום לצד בחירות נוספות
אם נעשה סדר, נמצא שהמחירים ממשיכים לטפס, ואילו הממשלה שעשויה ללכת לבחירות נוספות (הפסקנו לספור) לא תוכל להרשות לעצמה להקצות תקציבים ייעודים עבור טיפול בבעיה. אם כן ברור כיצד המצב הפוליטי מונע מלהשיג שינוי רצוי בתקופה הקרובה, אך פה נעלה שאלה אחרת – כיצד הגענו לידי כך? ובכן יש להבין שאנחנו כבר כ3 שנים ללא ממשלה מתפקדת, עובדה שבין היתר פגעה קשות בהוצאה לפועל של צעדים מסייעים.
דרושה יציבות ממשלתית
כדי לצאת מהמצב שפוגע ברוב האוכלוסייה יש צורך לא רק בתוכניות, אל גם ביציבות ממשלתית, יציבות שתאפשר להפנות תקציבים ולקדם רפורמות חכמות, פעולות שלא זכינו להרוויח מהן בשנים האחרונות. מה בכל זאת כן עשתה הממשלה הנוכחית? היו ניסיונות להגדיל את היצע הדירות, וזאת מתוך הבנה שככול שהפער בין הביקוש להיצע קטן, כך גם מחירי הדירות מתמתנים. מכאן שאכן מדובר בצעד נכון, אך על מנת ליישמו נדרש זמן, התמדה ובעיקר פחות תנודות פוליטיות שמאופיינות בשיקולי כוחות.
כשהביקוש גדל בהתמדה ב2%
באופן כללי ניתן לומר שבכול שנה נדרשות להצטרף לשוק הדירות כ50 אלף דירות חדשות, וזאת כי בכול שנה הביקוש גדל ב2%. מהי המשמעות? שבתקופה הקרובה המחירים רק ימשיכו לטפס. מדוע? ובכן על הביקוש קשה לשלוט (אם כי גם פה נעשתה התחלה נכונה באמצעות תוכנית מחיר למשתכן), ובמקביל קשה לשלוט על ההיצע שעומד במקום.
קצת חדשות מעודדות
למרות היציבות הפוליטית המעורערת ואף למרות הקשיים הרבים שליוו אותנו בשנתיים האחרונות בהקשר לנגיף הקורונה, טוב לדעת שאנחנו בכל זאת בכיוון הנכון, וכעדות לכך נציין שהשנה זכינו לכמות נאה של התחלות בנייה. עם זאת, כפי שהדברים נראים בשטח, אין לבנות על המשך תנופת בנייה. קבלני הביצוע מתריעים בפני התייקרות חומרי הגלם ועל התייקרות מחירי העבודה, כך שללא מענה מערכתי, הצפי הריאלי הוא האטה משמעותית בתחום, וכפי שציינו, האטה שכזו לצד ממשלה רעועה, רחוקה מלהיות נוסחה נדל"נית מבטיחה.
למעט המשקיעים כולם יוצאים מפסידים
לסיכום נציין שלא יהיה זה מוגזם לומר שמדובר במשבר הדיור הגדול ביותר בכל שנוותיו של ענף הבנייה. מכאן שאם נוסיף את העובדה שלא מעט חוזים אינם לקחו בחשבון את עליית המחירים, הרי שהמפסידים העיקריים של המשבר הנוכחי אינם רק אותם אנשים שחולמים לרכוש בית, אלא גם הקבלנים.