למה כדאי לרכוש קרקע המצויה בהליכי תכנון

החלטתם על רכישת יחידת קרקע? חשוב לשים לב כי על הקרקע חל תכנון כלשהו

בהגיעכם לרכוש יחידת קרקע חשוב לבדוק מהי סוג הקרקע הנרכשת והאם היא מיועדת להפשרה.
ניתן לסווג קרקעות לשני סוגים עיקריים

כמו כן, יש לבחון מהן התוכניות החלות על הקרקע ברמה המקומית, המחוזית והארצית. מידע תכנוני אודות התוכניות המתאריות הינו מידע שזמין לציבור וניתן למצוא אותו באתר מנהל התכנון. גם אם קיימת תוכנית כזו או אחרת יש לשים לב מה מעמדה, כלומר האם היא תוכנית המצויה בהליכי אישור או תוכנית שאושרה זה מכבר. לעיתים קריאה בתוכניות עשויה להיות מעט סבוכה למי שאינם באים מהתחום ובמקרה כזה בהחלט כדאי להיעזר באנשי מקצוע העוסקים בתחום ויודעים לקרוא את התוכניות בצורה מקצועית.

הנושא התכנוני אף משפיע על שני פרמטרים עיקריים הנוגעים לעסקה, האחד הוא נושא הזמן והשני הוא נושא השווי. ניתן לומר ברמת סבירות גבוהה כי קרקע אשר מצויה כבר בהליכי תכנון כלשהם, קרי קרקע המיועדת להפשרה, הינה קרקע אשר תפותח בזמן קצר יותר מכזו אשר לא חל עליה תכנון כלשהו. כמו כן, הנושא התכנוני מייצר שווי לקרקע, התוכנית קובעת ייעוד לקרקע או לכל הפחות מגדירה כי אכן האזור מיועד לפיתוח ולא מדובר באזור אשר חסר ייעוד או פיתוח עתידי.

כדאי גם לבדוק בתוכניות המתאר האם יש גורמים שעשויים למנוע את ההפשרה. גורמים כאמור יכולים להיות למשל סמיכות של הקרקע לבסיס צבאי, לתוואי של נחל או לתוואי של כביש. רוב רוכשי הקרקעות אינם מודעים לכך שוועדות התכנון מחייבות מרחב בין שימושים מסוימים לבין אזורי מגורים. בנוסף, גורמים מסוימים עשויים להשפיע על התכנון העתידי בקרקע, כך למשל סמיכות לאזורי תעופה יוצרת מגבלת גובה לבניינים הנבנים באזור. לעיתים אף הסרת הגורם פורצת את המגבלה וניתן ליהנות מתכנון מקל יותר.

חברות רבות משווקות יחידות קרקע במחירים מפתים. רוכשים רבים ואפילו משקיעים מנוסים אשר מבצעים השקעות בקרקעות מתפתים לרכוש קרקעות אלו ללא בדיקות מעמיקות לגבי התוכניות המתאריות החלות על קרקעות אלו. לעיתים רבות מדובר בקרקעות חקלאיות או כאלה שאין להם שום שווי עתידי או צפי לתכנון. על כן, מומלץ לרכוש מחברות שעוסקות בקרקעות שמצויות בהליכי תכנון כלשהם. כמו כן, חשוב לבחון את רמת המקצועיות והמיומנות של החברה ממנה רוכשים שכן עיסוק בתחום הקרקעות דורש ניסיון, מיומנות וידע רב בנושאים הנוגעים לתכנון ובניה.

יש לכם עוד שאלות? צרו קשר ונשמח לסייע

מאמרים נוספים

דילוג לתוכן