מצד אחד ידוע שטרם נמצא מתחרה ראוי להשקעה בעולם הנדל"ן. באמצעות השקעה בנדל"ן ניתן לוודא שגם אם השוק יקרוס, עדיין יישאר נכס ביד שלא ילך לשם מקום, כך שאולי תפסידו מעט, אך עדיין הנתח העיקרי של ההשקעה יישאר אצלכם בידיים. עם זאת, גם בתחום הנדל"ן אפשר להצליח יותר ופחות, וגם בתחום הנדל"ן יש שיטות שמסייעות להגדיל את הסבירות שתצאו עם תשואה כמה שיותר גבוהה. מכאן שלצד העובדה שחשוב לבחון היטב כל עסקה לפני שמשקיעים, יש לא מעט טעויות נפוצות וידועות מראש, כך שבאופן בלתי מוסבר, פעם אחר פעם משקיעים נופלים באותן מלכודות. מבקשים להשקיע בנדל"ן? מוזמנים להבין מראש אלו טעויות אורבות בדרך – לקרוא, לגזור ולשמור!
טעות מספר 1 - מונעים מרגש
בעוד שלרגש יש מקום רב בחיים, בכול הנוגע להשקעות יש להקשיב אך ורק לשכל הישר, או יותר נכון לאותה טבלת אקסל שמסייעת להבין מה מציג דו"ח אפס, אותו דו"ח שמשקף היתכנות כלכלית. מכאן שגם אם הנכס נמצא במקום פסטורלי ואתם רק חולמים כיצד תשפצו אותו (כך שהוא יהיה שווה הרבה יותר), וגם אם מדובר ביעד שתמיד חלמתם לרוש בו נכס, עדיין יש לשים את כל החלומות והתוכניות בצד, ולבחון את הנתונים באופן קר ומחושב
טעות מספר 2 - מזלזלים בזיכרון דברים
הרבה פעמים החושים החדים שלנו מזהים עסקה מעולה, כך שהפחד שמישהו אחר יחטוף אותה לצד תחושת התרגשות בלתי נשלטת גורמים למהר ללחוץ יד ואף לחתום על זיכרון דברים. פה המקום לציין בצורה נחרצת שלא חותמים על זיכרון דברים ללא מעורבות של עורך דין מטעמכם. מדוע? אומנם מדובר במסמך שנחתם ללא גוף משפטי, אך הוא בהחלט תקף. מכאן שגם אם המסמך נראה הגיוני וכדאי, היו בטוחים שלו עורך דין מקצועי היה עובר עליו, הוא היה מצליח לשנות אותו לטובתכם, וכיוון שמדובר בסכומים משמעותיים, חבל לאבד כמה אלפים רק כי הייתם נלהבים.
טעות מספר 3 - מאמינים ולא בודקים
אם סוגרים עסקה לצד ליווי של חברת נדל"ן מקצועית, ניתן להיות בטוחים שהיא תבדוק עבורכם כל סעיף ועובדה. עם זאת, אם פועלים מטעם עצמכם, יש לעמוד על 4 רגליים ולבדוק כל מה שיוצא לצד השני מהפה (לגבי הנכס). כך למשל אם המוכר מתחייב שאין חריגת בנייה יש להנהן, אך באותה נשימה לגשת לוועדה המקומית ולבחון את תיק הבניין, מתוך מטרה לוודא שהנתונים שמופיעים בהיתר מיישרים קו עם המציאות.
עוד דוגמה? גם אם הגיוני שבעל הנכס מתנהל רק מולנו כדי לקדם את עסקת המכירה, יש לוודא זאת. כיצד? פשוט בוחנים אם יש הערת אזהרה על הנכס בנסח הטאבו
טעות מספר 4 -המחיר נמוך ולא עוצרים לשאול שאלות
אין ספק שמי שמבקש לסגור עסקת נדל"ן מחפש עסקה כמה שיותר זולה. עם זאת, אם אכן מוצאים "מציאה", יש לעצור לבחון מה עומד מאחורי המחיר הנמוך. כך למשל ייתכן שמדובר בקבלן שמבקש למכור דירה "על הנייר" – טרם הקרקע נרכשה. מכאן שאם מבקשים לוודא מה עומד מאחורי המחיר הנמוך, בהחלט מוטב להיעזר באיש מקצוע ולבדוק את הנושא לעומק. זה יכול להיות עורך דין מקרקעין וזה יכול להיות שמאי. הנקודה היא שחשוב שאיש מקצוע ייבחן את הסיטואציה לעומק.
טעות מספר 5 - מתעלמים מסימני אזהרה
לא פעם הרצון למצוא השקעות נדל"ן שוות גורם להתעלם מסימני אזהרה. כך למשל אם המוכר דורש מקדמה גבוהה מהמקובל, ואף במזומן, נראה שהוא בלחץ של מזומן. אם המוכר מנסה למנוע מכם להוציא מסמכים ובמקביל מניע להביט רק בנסח הטאבו, נראה שהוא מנסה להסתיר משהו (יש לקחת בחשבון שנסח הטאבו הוא בעצם הונאה). אם המוכר לוחץ להגיע למפגש עם מזומן, נראה שמישהו פה לחוץ. אם המוכר אומר "סמוך עלי", כבר צריכה להידלק נורת אזהרה, במיוחד אם הוא מנסה להימנע מעריכת חוזה מסודר שמערב עורך דין.
שנסכם?
עולם הנדל"ן אכן מבטיח תשואה מדהימה שקשה למצוא באפיקים אחרים, ואף כיום אין צורך להיות בעלי עודפים של מאות אלפי שקלים כדי להצטרף למשחק. עם זאת, כן נדרשים לפעול בצורה שקולה ולא מחיפזון, וכן נדרשים להיות מעט סקפטים ולבחון כל פרמטר לעומק (בטח אם משהו מרגיש "לא כשר"). לסיכום נציין שבעולם הנדל"ן הנתונים קובעים, ואת אותם נתונים צרכים לדרוש, לחפש ולבחון היטב. אם באמצעות אנשי מקצוע תומכים ואם באמצעות ביקור בוועדה המקומית. בהצלחה!