למה צריך לעניין אתכם השקעות בחול?
כל ירושלמי טוב מכיר את המונח המבזה "דירות רפאים". דירות שנרכשו ע"י אנשים אמידים מחו"ל ושמשרתים בעיקר עבור נופשים משפחתיים, כך שבמשך חודשים ארוכים הדירות נשארות עזובות מבלי שבאותן שכונות יפתחו גני ילדים, ומבלי לאפשר לתושבי המדינה ליהנות מאותם מיקומים מרשימים.
מצב זה פוגש אותנו מחדש גם כיום, וזאת לאחר תנומה ארוכה. אז מי מתעניין בכך, איזה שינוי מרענן חל בתחום, מה עומד מאחורי אותן רכישות, אלו מיקומים יותר מבוקשים והיכן זה פוגש אותנו קבוצת המשקיעים כחול לבן? ניגשנו לעשת סדר!
דירות נופש לצד השקעות נדל"ן כחול לבן
ראשית נעצור ליישר קו. בעיקר מדובר ביהודים עשירים שחיים בגלות ושמבקשים לזרוק עוגן במדינת ישראל. עבור חלק מדובר בבסיס תודעתי ציוני שמעניק תחושת ביטחון, ואצל חלק מדובר רק בבסיס נופש משפחתי לצד שיקולים כלכליים, אך כל זאת אינו משנה למבחן התוצאה.
עסקאות נדל"ן טרנסאטלנטיות נסגרות באמצעות ביקורים ואף לא מעט דרך שיחות זום. הכול עובד, ועל כך מצביעות עשרות מכירות של נכסי יוקרה בעיקר בעיר הבירה ירושלים ובעיר הבירה החילונית ת"א. עם זאת, קיימים יעדים נוספים שמושכים התעניינות רבה, כך שלצד ת"א וירושלים, נמצא גם לא מעט רכישות בנתניה ובהרצליה פיתוח, כאשר גם באשקלון מורגשת התעניינות, בעיקר לטובת השקעה (שכירות).
תמיכה נוספת בעליית המחירים
ההתעניינות בעיקר מגיעה מארה"ב, אך גם מבריטניה וכמובן שגם מצרפת. כיצד כל זאת משפיע על הביקוש המקומי? ובכן יש שיגידו שהוא עושה לו רק טוב, אם כי תלוי את מי שואלים. כן ניתן לומר שהמחירים המקומיים מזנקים, כך שבעצם מדובר בנדבך נוסף שמסביר את המגמה הבלתי ניתנת לעצירה של עליית המחירים. מכאן שאם נבחן מה מומחים בתחום אומרים, נמצא שהם לא צופים ירידה מתונה בשנים הקרובות, כך שאם הביקוש שמעבר לים גם כן ימשיך להעלות הילוך, ניתן להיות בטוחים שהמחירים של מגוון נכסי יוקרה ימשיכו להאמיר כלפי מעלה.
הקורונה האטה אך לא עצרה
מעניין לעצור לבחון כיצד הקורונה תרמה לסך התמונה. ובכן במהלך השנתיים האחרונות המגמה מעט נרגעה, בעיקר כיוון שהיה קשה להגיע ארצה לטובת בחינת נכסים. מצד שני, רבים ששהו בחו"ל ביקשו לעצמם עוגן, ועל כן דווקא בתקופת הקורונה ביקשו לוודא שיש להם נכס בא"י, ואם נוסיף לכל זאת את העובדה שהאנטישמיות גם כן העלתה הילוך ברחבי העולם, הרי שניתן להתחיל להבין מדוע עם וללא קשר לקורונה הביקוש לנכסים בארץ עלה דרגה.
תמונת מצב נוכחית
כיום לאחר ששוב השמיים פתוחים, ההיקפים של העסקאות רק עולים. כאן מעניין להצביע על נתון מעניין. אם בעבר הלא רחוק היו נמכרות דירות ליהודים שגרים בחו"ל בעיקר למטרות נופש, הרי שכיום דירות רבות נרכשות לטובת מגורים. מכאן שאם בעבר היו נרכשות בעיקר דירות 3 חדרים, הרי שכיום יש הרבה יותר ביקוש עבור דירות 5 חדרים.
כמו כן, חלק ניכר לא מחפש דירות נופש ואף לא דירת עבור מגורים, אלא פשוט מחפשים השקעה, מתוך מטרה להשכיר את הנכס וליהנות מתשואה נאה. עם זאת, גם פה לא כולם מחפשים נטו השקעה מניבה, אלא בין היתר חשוב הערך הציוני – תרומה לבניית המדינה, כך ששלל משקיעים מחו"ל מתעניינים בעיקר בדירות שנמצאות בצפון ובדרום הארץ.
אם ניגש לאפיין את הציבור היהודי שמבצע רכישות כחול לבן מעבר לים, נמצא שחלק אורתודוכסי דתי, אך גם יש לא מעט חילוניים. מהו אם כן המכנה המשותף בקרב המשקיעים? ובכן הקורונה לימדה שאין תחליף אמתי למדינת היהודים שהוכיחה את עצמה בהתמודדות איתנה מול המגפה, ובמקביל האנטישמיות לימדה שאין מקום בטוח כמו הבית.
כיצד המשקיע הצבר מרוויח מהסיטואציה?
מכאן שאם נסכם, נציין שלאחר ששנת 2021 הוגדרה כשנה מדהימה עבור השקעות נדל"ן, נותר רק לבחון כיצד גם המשקיע היהודי מחו"ל נכנס למשוואה, כאשר הוא מסייע לדחוף את עליית המחירים כלפי מעלה. מכאן שרק נותר לבחון כיצד מנצלים את ההזדמנות. אם באמצעות רכישת והשבחת נכסים, ואם באמצעות השקעה בנכסים שמאפשרים שכירות ארוכת טווח לטובת אותם יהודים שמבקשים לבחון היתכנות לבצע עלייה.
לבסוף נבהיר שרבים מהמשקיעים מחו"ל אינם בהכרח מחפשים דירות יוקרה, אלא פשוט מבקשים לרכוש דירה לקראת עלייה. אי לכך יש להבדיל בין עסקאות יוקרה לבין עסקאות מתונות. פה יש להוסיף את הנתון של העלייה ארצה למשוואה הנדל"נית המקומית, ובהתאם לבחון כיצד הממצאים משפיעים על סך ההשקעה שעומדת על הפרק, כאשר יש לקחת בחשבון שיש שמעדיפים לגור לצד דירות רפאים, ויש שנמנעים כיוון שמחפשים חיי קהילה פעילה. מסקנה לפני שמבצעים השקעה? חשוב לבחן היטב את סך התמונה ולדעת למנף הזדמנויות.